red_sky
MorVeÖtesiFan
www.grupkukla.com
|
 |
« Yanıtla #1 : Haziran 03, 2006, 03:04:14 ÖS » |
|
(haber verdiğin için teşekkürler bu da röportaj ve resimler) "Yarattığımız etkiyi keyifle izliyoruz"
Türkiye'de rock müziğin patlamasına neden olan grupların başında görülen Mor ve Ötesi: "'Dünya Yalan Söylüyor' albümünün yarattığı etkileri hâlâ keyifle seyrediyoruz. Bazı şeylerin farklı yapılabileceğine dair bir inanç tazeleme oldu"
YAPRAK ARAS
Mor ve Ötesi ile Balat'ta, eski Galata Köprüsü'nün altında buluştuk. İlk gelen Burak (Güven) ve Kerem (Kabadayı) oldu. Acıkmışlar. Etrafta yemek yiyecek bir yer olmadığı için oradaki taburelere çöktük. Neyse ki çay servisi yapan motor imdadımıza yetişti de ortaya bir anda söğüş domates, yeşil biber, beyazpeynir ve somun ekmekten oluşan bir sofra kuruldu. Harun (Tekin) ve Kerem (Özyeğen) bize daha sonra katıldı. Taze ekmeği görünce onlar da heyecanlandı ve bir "yarım ekmek" daha sipariş edildi. Bir yandan demli çaylarımızı içtik, bir yandan da Haliç kıyısında sohbet ettik... 10 yıllık bir geçmişe sahip olan Mor ve Ötesi "Büyük Düşler" isimli beşinci albümünü geçtiğimiz ay yayınladı. Bir aydır turnede olan grup İstanbul'a döndü ve bugün ayaklarının tozuyla Parkorman'da sahneye çıkıyorlar.
"Büyük Düşler"le ilgili nasıl tepkiler alıyorsunuz? Kerem Kabadayı: Zengin ve derinlikli olduğu yorumu sıklıkla geliyor. Harun Tekin: Albüm çıktığında Ankara'da bir otel odasında, ODTÜ konserine hazırlanıyorduk. İstanbul'da pek bulunmadık. O yüzden de medyanın tepkisinden önce dinleyicinin genel tepkisini anladık. Onlar da olumlu.
Şimdiye kadarki en iyi çalışmanızın "Büyük Düşler" olduğunu söyleyebilir misiniz? Harun T.: "Büyük Düşler"i anlamamız için bir üç seneye ihtiyacımız var. "Dünya Yalan Söylüyor"un bize ve çevremize ne yaptığını anlamaya hâlâ devam ediyoruz.
Naim Dilmener'in "Mor ve Ötesi'nin patlamasıyla oluşan yeni dönem olmasa Türk popüler müziği çökmüştü" sözlerine yorumunuz nedir? Harun T.: Altına imza atmamız haddini bilmezlik olur. Ama "Dünya Yalan Söylüyor" albümünün yarattığı etkileri hâlâ keyifle izliyoruz. Müzisyenler açısından bazı şeylerin farklı yapılabileceğine dair bir inanç tazeleme oldu. Plak şirketlerinin de şaşırdığını düşünüyorum. Çünkü "Hemen bir rock patlatalım" gibi yapılan işler de oldu. Kerem K.: Kat ettiğimiz yolda geçirdiğimiz belli aşamalar var. Onları geçmişimizden çıkarsak, sonuç aynı olmazdı. O yüzden her yeni çıkan isimden benzer etkiyi beklemek büyük bir risk. Önceki albümünüzün başarısı bu albümle ilgili bir baskı yarattı mı? Burak Güven: Birçok kişi dördüncü albümden sonra daha coşkulu, umursamaz, daha paketli bir şeyler yapmamızı bekliyordu sanırım. Neyse ki bunlara çok takılmadık.
Aşk şarkılarına daha çok yer verelim gibi bir kurgu yapılmadı yani. Burak G.: Hayır. Ama bu albümün şarkı yaratma süreci hepimiz için en zevkli dönemdi. Harun T.: Hem iş hem de özel hayatlarımızda derin deneyimlerin yaşandığı bir süreç oldu aslında. 2002'den bu yana geçen zamanı Mor ve Ötesi'nin en verimli dönemi olarak kabul ediyorum.
"Şarkı sözlerimiz lego değil"
Şarkı sözlerinizin anlaşılmaz olduğu eleştirileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Harun T.: Biz sözleri çok fazla açıklamamaktan yana bir grup olduk. Şarkı sözü bazen hissiyatı aktardığı, bazen anlaşılıp bazen de anlaşılmadığı ölçüde anlam ifade eder. Kerem K.: Tüm sözleri tek tek değerlendirmektense sezgiye dayalı bir anlama yoluna gidilebilir. Ortaya koyduğumuz, analitik yolla çözümlenmesi gereken bir lego değil sonuçta.
Her şarkı sözünüzün içinde göndermeler, farklı yorumlar arayanlar var ama. Harun T.: "Parti" şarkısının bir cümlesiyle, bir sonraki şarkının bir cümlesi arasında bağlantı olduğunu iddia eden bir yorum okudum. Böyle dikkatli bir dinleyicimiz olduğu için çok mutluyum. Şarkıların birbirleriyle bağlantıları var çünkü.
Sponsorlu turneleriniz yüzünden de eleştiriler aldınız. Kerem K.: Bu çok yapay bir tartışma. Küçük ölçekte düşününce, bardaki bir grup da sponsorla çalıyor aslında. Sahnenin arkasında duran bir marka da sponsor neticede. Harun T.: Bize gelen eleştiriler aslında, "Güzel, böyle sponsorlarla iş yapıyorsunuz ama darbeden, faşizmden bahsetmeyin" noktasından geliyor. Tamam çelişki ama bana sorarsanız müziğe para ödenmesi de çelişki. Ben çıkıp albümlerimiz, konserlerimiz bedava olsun dersem bakkal bana ne diyecek? Ama sorarsanız eğitim, sağlık, yemek bedava olsun. O zaman müzik de bedava olsun.
"Nazar boncuğu işlevim var"
Grupta Harun Tekin'in ön plana çıkması rahatsızlık yaratıyor mu? Kerem K.: Grup içinde hepimiz birer bireyiz ama bunu dışarıya anlatmaya çalışmanın anlamı yok. Çünkü zaten öyle bir sıkıntı da yok. Harun T.: Üç albümdür söz ve müzik Mor ve Ötesi yazıyor bir kere. Ben ayrıca nazar boncuğu işlevini gördüğümü de düşünüyorum. Kitlesel ilginin bende toplandığı doğru. Ama kötü enerjiyi emen bir tarafım da var. Burak'la, Kerem'le ilgili çok negatif bir şeye rastlamazsınız. Ukala denilen, üzerine gidilen benim. Ama ne fark eder ki? Solist iki adım önde durmuş, eee?Bir grup nasıl dağılmadan kalır? Burak G.: Yaptıkları işe hâlâ bir anlam yükleyebiliyorlarsa ve saygıyı kaybetmemişlerse... Harun T.: Gruptaki herkesin hayattaki en başarılı ilişkilerinin Mor ve Ötesi olduğunu düşünüyorum.
Sevgiliden de öte mi? Harun T.: Neler oldu, neler bitti ama sekiz yıldır bir aradayız. Hepimiz sevgililerimizi çok seviyoruz. Ama grupta bir gerçek aşk durumu var sanırım.
Ortak ilgi alanları sinema
Burak G.: Radyo dinlemeyi çok seviyorum. Açık Radyo ve Eksen'i takip ediyorum. Mezzo TV'de klasik müzik dinlerim. Evde geceleri bağımsız Amerikan ve Avrupa filmleri izliyorum. Kişisel gelişime yönelik kitaplar okuyorum. Kerem K.: Beck'in "Sea Change" albümüne takmış durumdayım. Birkaç yıldır sinemaya gidemedim ama evde beyni soğutmak için izlenecek türde filmler izliyorum. Kurgusal değil, kavramsal kitaplar okuyorum. Harun T.: Amerikan bağımsız sinemasını takip ediyorum. Son dönemlerde izlediğim Ezel Akay'ın "Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?" filmini de hatırladığım en iyi üç Türk filminden biri olarak görüyorum. Kerem Özyeğen: Tim Burton, David Lynch filmlerini takip ediyorum. Çok kitap okumuyorum veya internette vakit geçirmiyorum. Evde gitarımı çalıp mütevazı bir hayat geçiriyorum.
Harun T.: "CHP'den daha soldayım ama sosyalistim diyemem"
Kendinizi politik olarak nasıl tanımlarsınız? Harun T.: Şahsen Türkiye'de sosyal demokrasi denince akla gelen CHP ise, onlardan kesinlikle daha solda bir yerdeyim. Sosyalistim dersem çok yerine oturmayabilir. Hepimizin politik görüşünü şöyle özetleyebilirim: Fakirler ile zenginler arasında 17 kat gelir dağılımı eşitsizliği olduğunda, sokakta maç yüzünden biri öldürüldüğünde, biri açıklama yapıyor diye linç edilmeye çalışıldığında veya polis mini etek geldi diye bir kızı dövdüğünde rahatsız olanlardanız.
|